21 Cadeautips voor een leuke kraammand

Tijdens mijn kraamtijd was het echt even een momentje: de kleine deed een tukje en ik ging ook naar bed. Maar niet voordat ik even een nieuw kraamcadeautje had uitgepakt uit de kraammand. Tien dagen een mini-feestje, waar ik echt naar uitkeek. Een kraammand krijgen is gewoon ontzettend leuk. Maar, een kraammand geven ook!

Wat is een kraammand?

Voor degenen die niet weten wat een kraammand precies is: een mand (of box, tas of doos, dat maakt niet uit) met 10 cadeautjes, voor de eerste 10 dagen na de bevalling. Je kunt ze er ‘los’ in doen of nummeren, zodat de ouders ze in een bepaalde volgorde uitpakken.  

Dan is natuurlijk de vraag wat leuke cadeautjes zijn voor in een kraammand. Hieronder vind je – in willekeurige volgorde – mijn beste tips, gebaseerd op eigen ervaring, aangevuld met ideeën van moeders om mij heen. Als je per cadeautje een begeleidend kaartje wilt schrijven, heb ik daarvoor natuurlijk een setje kraampakketkaartjes in de webshop (eentje voor baby’s die flesvoeding krijgen en eentje voor baby’s die borstvoeding krijgen).

Enne, overal waar vader staat in het verhaal hieronder, kun je natuurlijk ook gewoon partner lezen.

De leukste cadeautjes voor in een kraammand

1. Hydrogel tepelpads

Ok, dit is misschien niet het leukste cadeautje, maar als de moeder borstvoeding gaat geven wel een hele fijn cadeautje. Deze pads geven verkoeling en verlichting bij roodheid en irritatie, wat de eerste dagen vrijwel zeker zal spelen. Ik vond zelf die van Rite Aid erg fijn en bij deze webshop kun je daar ook 2 stuks van kopen. Ideaal om ze te tippen aan een kersverse moeder!

2. Speen

In de kleur van de babykamer (als je die weet) of een glow-in-the-dark variant. Die zijn ook echt ontzettend handig, omdat je ze ‘s nachts makkelijk terugvindt.

3. Speenkoord

Je wilt natuurlijk wel dat die leuke speen een beetje in de buurt van de baby blijft (en niet ineens in dat stofnest onder de bank). Een speenkoord is daar natuurlijk dé oplossing voor. Past leuk bij de speen uit tip drie en is vaak nog een leuke aanvulling op de outfit van de baby ook.

4. Voorleesboek

Een van mijn favorieten is momenteel De Neehoorn. Die is namelijk ook leuk voor de ouders om te lezen. En De Gruffalo in streektaal is ook leuk. Maar er zijn natuurlijk nog talloze andere boeken. Hier vind je een handig overzicht.

5. Wasnetjes

Ja, ook dit is geen sexy cadeau, maar wel weer ontzettend handig. Zo blijven de babysokjes in setjes bij elkaar tussen het grote-mensen-wasgeweld. Scheelt een hoop zoeken!

6. Borstvoedingsthee

Met wat lekkers ???? . Ik zou zelf kiezen voor Weleda of Pukka of iets vergelijkbaars en niet zo snel voor een losse thee- of kruidenmix. Persoonlijk vind ik die laatste namelijk heel vaak niet lekker en het is meer gedoe. En daar zit je als pas bevallen moeder nu even niet op te wachten.

7. Gastenhanddoekjes (of verschoningsmatjes)

Poep- en plasongelukjes, ze gaan voorkomen. Zéker als je een jongetje hebt ????. En dan is het fijn als je niet iedere keer de aankleedkussenhoes moet vervangen en wassen. Een klein gastenhanddoekje of verschoningsmatje eronder is dé oplossing.

8. Een rammelaar met bijtring

Ideaal voor als de kleine tandjes krijgt. En er zijn tegenwoordig zulke leuke op de markt. Van hout met gehaakte poppetjes, tot siliconenversies die je in de vriezer legt. Alles met zijn voor en nadelen, check alleen even of die van jouw keus vrij is van schadelijke stoffen. If so, dan staat het er meestal op.

9. Boxpakje voor de baby in een wat grotere maat

Babykleertjes kopen is zó leuk! Alleen hebben de kersverse ouders de garderobe in maat 56 meestal zelf al aangeschaft. Een maatje groter (62-68) is dus leuk en daar doet de baby waarschijnlijk ook nét iets langer mee. Let wel even op het seizoen wat het zal zijn als de baby er in is gegroeid. Je vindt hier een handig overzicht van babykledingmaten versus maanden.

10. Bon voor een favoriet restaurant

Moeders heeft 9 maanden van alles niet mogen eten en niet mogen drinken. Geen rauwe vis, geen filet-americain, geen Franse kaas, geen wijn, etc. De dag na mijn bevalling stond er sushi op het menu en wat heb ik daar van genoten. Heeft de kersverse moeder een favoriet restaurant? Dan is een cadeaubon een leuke optie!

11. Strippenkaart voor oppas

Uit eten is natuurlijk leuk, maar wie past er op de kleine? Juist, jij ????. Een strippenkaart voor oppas, zodat de ouders eens in de zoveel tijd iets samen kunnen ondernemen is altijd een goed idee.

12. Fijn verzorgingsproduct voor de moeder

Een bevalling is niet niks en in de kraamtijd (en daarna) heb je als moeder vaak het gevoel geleefd te worden. Een mini-momentje me-time met je favoriete badschuim, douchegel of bodybutter kan dan heerlijk zijn! Weet je niet wat haar favoriete merk/luchtje is, vraag dit dan vooral aan de vader.

13. Speeltje voor in bad

Hoe groter de baby wordt, hoe meer badderen een speelkwartiertje wordt. Eendjes, bootjes en ander drijfspeelgoed zijn dan leuk vermaak!

14. Verzorgingsproducten voor de baby

Sommigen zweren bij Zwitsal, ikzelf ben fan van Naïf en Weleda. Beide claimen natuurlijke producten te zijn, zonder schadelijke stoffen. Met een paar mini-verpakkingen (kijk eens bij de reisafdeling van de drogist) heb je weer een lief cadeautje.

15. Douchewant

Dit is een extra lange washand – een soort ovenwant, maar dan van badstof – die je als ouder aantrekt als je met je kleintje gaat douchen. Het voordeel? Je hebt veel meer grip op dat kleine glibberige lijfje. En je staat dus veel relaxter onder de douche. Zo ervaar je veel beter hoe jouw kleintje geniet van dat stromende, warme water.

16. Matching socks

Happy socks (en aanverwante) zijn hipper dan hip. En veel van die sokken kun je nu ook krijgen in ieniemini maatjes. Wat dacht je dus van matching socks voor vader en de baby?

17. Favoriete drank voor vader

Moeders heeft het meeste werk gedaan, maar vaders heeft vol spanning meegeleefd. Met zijn favoriete whisky (of bier, wijn, cola of voor mijn part Taxi) heeft hij ook even een momentje om te ontspannen.

18. Oordoppen

Deze is voor allebei, zodat de ouders ze bij tourbeurt in kunnen doen om een nachtje door te kunnen slapen. Met daarbij de tip dat je elkaar beter zo op de been kunt houden, dan dat je alle nachten samen doet en vervolgens allebei instort.

19. Bestekje voor de baby

Het duurt nog even voor de kleine ermee kan eten, maar een eigen bestekje is toch allerschattigst. Je kunt voor de full set gaan, maar ook alleen een lepeltje voor het eerste vaste hapje is natuurlijk al helemaal leuk.

20. Serviesje voor de baby

Ja, als je dan toch over keukengerei begint… een eigen serviesje is natuurlijk ook een mooi cadeau. Ik heb de mijne zelfs nog van toen ik klein was (bouwjaar 1980), dus met een beetje geluk gaat het jaren mee.

21. … jouw eigen beste tip natuurlijk!

Heb je nog een mooi cadeautje dat echt ontbreekt in deze lijst? Laat het weten in de comments!

Share
Twitter
Pinterest

Recente Berichten