Over mij

Zoals gezegd, ik ben Claartje. Geboren en (zo goed als) getogen Rotterdammert en fan van deze diverse stad. Getrouwd met Rick, moeder van Senn en baasje van Rhodesian Ridgeback Gioia (Joy-a). 

Het zal je niet verbazen: tekenen en schilderen was vroeger een van mijn grootste hobby’s. Naast origami, filigraan, kleien, kaarten borduren, zandschilderijen maken en kalligraferen. Ik knutselde wat af. 

Tekenen was echter het enige vak op de middelbare school waar ik ooit een 10 voor stond, hier kon ik me echt in verliezen. Ik ben zelfs een keer midden in de nacht aan het tekenen geslagen, omdat ik iets specifieks in mijn hoofd had. Die tekening – een portret van mijn moeder – heb ik nog steeds.  Ik kan me nóg dat gevoel herinneren dat ik had toen ik er aan werkte. En nog steeds is tekenen mijn ‘go-to-place’ om te ontspannen en op te laden.

De kunstacademie was echter geen optie. De banen lagen niet voor het oprapen in de kunstenaarswereld en ik was – zeker als het ging om mijn creatieve werk – niet bepaald zelfverzekerd. Bovendien had mijn werk meestal geen diepere, conceptuele betekenis. Ik maakte wat ik mooi vond en waar ik blij van werd. Iets wat niet helemaal paste bij de academie.

Het werd dus een studie communicatie, een ander vak wat ik interessant vond en waar ik veel van mijn creativiteit in kwijt kon (en kan, want ik werk nog steeds als communicatie adviseur & copywriter). Tekenen en schilderen verdwenen wegens tijdgebrek een stuk naar de achtergrond, ik kreeg andere hobby’s, zoals duiken en salsadansen, en later een hond en een gezin. En dat was prima. Totdat ik in het voorjaar van  2020 een workshop zakelijk tekenen volgde. Dat zette alles wat op de waakvlam stond weer volledig aan, ik wilde méér met tekenen doen! En zo geschiedde.

Enerzijds door (digitale) illustraties in te zetten in communicatie. Om complexe informatie helder te maken werkt beeldtaal namelijk zoveel sneller en effectiever dan tekst.  En het leukt je saaie presentaties ook nog eens op 🙂 

Anderzijds met tekenen en schilderen op papier. Omdat ik er zelf blij van word en hoop er ook anderen blij mee te kunnen maken. Omdat ze er een traantje van weg moeten pinken, of omdat ze er een glimlach van krijgen. Of omdat ze er iets liefs mee doen voor een ander. Van een kaartje tot een cadeautje en weer terug. Dit alles komt samen in Studio Tekst & Tekening, en gaat zo hopelijk nog heel lang mee.

Foto: Marlies Dekker Fotografie